Kalafior nadziewany mięsem z otoczką warzywno-majonezową

Kalafior nadziewany mięsem z otoczką warzywno-majonezową

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karczku

    1/2 kg
  • pomidora

    1 szt.
  • papryki żółtej

    1 szt.
  • majonezu

    7 łyżek
  • cebuli

    1 szt.
  • oliwy z oliwek

    2 łyżki
  • kalafior

    1 szt.
  • jaja na twardo

    do dekoracji
  • sałata

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kalafior oczyścić, opłukać i osuszyć. Wrzucić na osolony wrzątek i blanszować około 5 minut (kalafior musi pozostać twardy). Ostudzić.

Karczek oczyścić, umyć, osuszyć i przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Doprawić solą, pieprzem, przyprawą do mięsa mielonego i wymieszać z drobno pokrojoną cebulką. Odstawić na godzinę do lodówki. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy z oliwek, wyłożyć mięso i podsmażać, aż będzie miękkie mieszając co jakiś czas. Wyłożyć na sito i poczekać aż ostygnie i spłynie cały tłuszcz z mięsa.

Pomidory i paprykę pokroić w drobną kostkę. Kalafiora układamy na półmisku wyłożonym sałatą. Z wierzchu odcinamy delikatnie kilka różyczek kalafiora. Odkładamy je na bok, a wgłębienia napełniamy przygotowanym mięsem. Odcięte różyczki można później powciskać w mięso mielone. Całość posmarować majonezem i posypać pokrojonymi pomidorami i papryką. Ja dodatkowo wokół główki kalafiora ułożyłam ugotowane na twardo połówki jajek.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

patusia

01.06.2012 13:57
Świetny pomysł :)

Smakosz6

12.09.2011 13:43
niezłe

pacpaw

04.09.2011 19:38
ja cię kręce - full wypas

Baska Kaska

10.04.2011 10:40
ciekawe

rosik93

30.03.2011 23:57
mniam

iknkirke

08.03.2011 08:53
piękne

pioge7

22.12.2010 17:34
smaczne

banditka

17.09.2010 11:39
efektowne

banditka

17.09.2010 11:39
efektowne

buksiak12

16.09.2010 15:54
super wygląda,mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat