Przepis i sposób przygotowania na: Mielone kotleciki z ziemniaczkami na sałacie.
Obieramy cebulę, ziemniaki, ogórki. Jeżeli używamy mięsa w kawałkach to teraz je mielimy, podczas mielenia dodajemy cebulę oraz pół żółtego sera. Dodajemy jajka, sól, pieprz, czosnek sypki i wyrabiamy masę do kotletów. Teraz dodajemy starty na tarce pozostały ser żółty. Gdy masa jest już gotowa formujemy kotlety wedle uznania. Osobiście preferuje średnie. Obtaczamy kotleciki w bułce tartej. Rozgrzewamy olej na patelni i kładziemy na niej uformowane kotlety. Obsmażamy je z dwóch stron na rumiano. Czynność powtarzamy aż usmażymy wszystkie kotleciki.
SAŁATKA
Obrane ogórki kroimy w średnie plasterki, dodajemy sól, pieprz do smaku oraz śmietanę. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
SPOSÓB PODANIA
Na talerzu układamy 2 liscie sałaty. Na niej układamy ugotowane i uformowane w gałki ziemniaki. Wedle uznania polewamy tłuszczykiem bądź posypujemy koperkiem.
Obok układamy pyszne kotleciki oraz sałatkę z ogórków.
SMACZNEGO!!!