Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryżowe babeczki z jabłuszkiem

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 2 sztuki
cukier 2 łyżki
mąka 3 łyżki
cynamon 1 łyżeczka
cukier 3 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
cynamon 1 łyżeczka
DODATKOWO:
białko 2 sztuki
budyń śmietankowy 1 łyżka
orzechy 1/4 posiekane
Ciasto: 1 ryżowe
jabłka 10 średnie

Przepis i sposób przygotowania na: Ryżowe babeczki z jabłuszkiem

Ryż ugotować i wystudzić do zimnego ryżu dodać żółtka, cukier, mąkę oraz cynamon i drobno posiekane orzechy ja miałam włoskie, dokładnie wszystko wymieszać. Masą ryżową napełnić małe foremki do babeczek w taki sposób, aby ryż był na dnie i bokach, a w środku było miejsce na nadzienie.
Nadzienie:
Jabłka obrać i pokroić w niewielka kostkę, dodać do nich sok z cytryny, cukier i cynamon, wymieszać. Postawić na gazie i tylko potrząsając garnkiem jabłka zagotować. Przygotowanym nadzieniem napełnić foremki z ryżem.

Białka ubić na sztywno z dodatkiem 2 łyżek zimnej wody i szczypty soli na koniec dodać cukier i ubić na bezę którą delikatnie wymieszać z proszkiem budyniowym. Przygotowaną bezą posmarować wierzch babeczek, a na nią posypać niewielką ilość posiekanych orzeszków.
Deser wstawić do nagrzanego piekarnika do 190st i zapiekać 25-30 min.
Podawać gorący.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 11.11.2012 18:27
świetne babeczki
Cukiereczek13 09.11.2012 18:47
wspaniały pomysł :)
Lemon 09.11.2012 15:07
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak