Rosół wołowy z cheddarem i śmietanką

Rosół wołowy z cheddarem i śmietanką

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina

    1 kg
  • włoszczyzna

    duży pęczek
  • ser cheddar

    150-200 g
  • śmietanka

    200 ml
  • ziele angielskie

  • liście laurowe

  • pieprz ziarnisty

  • Kucharek Gold

  • chili Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Mięso wołowe umyć, osączyć, pokroić w mniejsze kawałki i zalać zimną wodą.
Dodać oczyszczoną i pokrojoną włoszczyznę, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe oraz nieco kucharka.
Zagotować, zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu do miękkości mięsa.
Gotowy rosół odcedzić - jarzyny i mięso zużyć do innej potrawy.
Rosół doprawić sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu oraz chili.
Dolać śmietanę i wymieszać.
Na każdy talerz nałożyć dowolnie (grubo lub drobno) utarty cheddar i zalać gorącym rosołem.

Podawać, wg smaku, z makaronem, grzankami, krojonymi naleśnikami lub ryżem.

My czasami jemy z błyskawicznym makaronem - kruszę, wkładam do gorącej zupy i czekam chwilę, aby spęczniał.
Zamiast śmietanki świetnie sprawdza się mleko skondensowane.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Habibi

11.11.2012 00:15
W każdym razie wyspiarskie danie ;)

eagle

10.11.2012 23:45
... czyli po angielsku :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat