Czekoladowa wieża

Czekoladowa wieża

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czekolada gorzka

    200 gram
  • masło

    50 gram
  • śmietana kremowa 30% lub 36%

    200 ml
  • orzechy laskowe

    40 gram
  • esencja waniliowa

    1 łyżeczka
  • rum

    2 łyżeczki
  • biała czekolada

    200 gram
  • śmietana kremowa 30% lub 36%

    200 ml
  • masło

    1 łyżka
  • jaja

    2 sztuki
  • cukier

    2 łyżeczki
  • woda

    2 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta
  • ryż preparowany

    1 garść
  • czekolada mleczna

    100 gram
  • czekolada gorzka

    70 gram
  • śmietana kremowa 30% lub 36%

    50 ml
  • herbatniki

    40 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Trufla:

1. W garnku o grubym dnie albo w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem i śmietaną.

2. Kiedy uzyskasz jednolitą masę odłóż na bok, aby lekko przestudzić. Następnie odłóż do lodówki na 30 minut.

3. Po tym czasie wyjmij masę z lodówki i dokładnie utrzyj na jedwabistą masę. I ponownie odłóż do lodówki na 30 minut.

4. Teraz raz jeszcze utrzyj czekoladową masę i dodaj drobno posiekane orzechy i herbatniki, ekstrakt waniliowy oraz rum. Dokładnie wymieszaj.

5. Masę równomiernie rozłóż pomiędzy 6 walców o średnicy 6 cm (zdjęcie obok).

6. Odłóż do lodówki

Mus z białej czekolady:

1. W rondelku o grubym dnie podgrzej wodę z cukrem, aż cukier się rozpuści. Gotuj około 1 minuty, aż powstanie lekki syrop. Zdejmij rondel w kuchenki.

2. Połamaną na małe kawałki czekoladę przełóż do rondelka i mieszaj, aż się rozpuści.Jeżeli czekolada nie będzie chciała się rozpuścić, połóż rondelek na kuchenkę i leciutko podgrzej.

3. Odstaw do lekkiego ostygnięcia.

4. Teraz do masy dodaj żółtka, utrzyj i ponownie odstaw.

5. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywna pianę.

6. Dodaj białka do masy czekoladowej i delikatnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.

7. Wylej masę z białej czekolady na masę truflową.

8. Włóż deser do zamrażarki na całą noc.

Dekoracja:

1. Rozpuść czekolady i 25 ml śmietany w rondelku. Lekko przestudź.

2. Wsypuj po kilka płatków śniadaniowych do czekolady i dokładnie obtocz w czekoladzie. Odstaw na pergamin tworząc wieżyczkę.

3. Kiedy masz przygotowane 6 dekoracji z płatków, włóż je do lodówki.

4. Do pozostałego sosu czekoladowego dodaj resztę kremówki i zamieszaj, aby powstała jednolita masa. Lekko przestudź.

5. Wyjmij deser z zamrażarki i zdejmij obręcze.

6.Polej górę deseru odrobiną sosu czekoladowego i wbij dekoracje z płatków śniadaniowych.

Wieża:

1. Do miseczki w jakiej będzie podawać deser wlej trochę sosu czekoladowego.

2. Na środek połóż wieżę czekoladową. Od razu podawaj.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (68)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jan_mag

11.01.2017 12:07
Wystrzałowy !

IZABELA29

11.12.2016 11:45
Cudnie wygląda

KORAL

16.03.2016 12:14
Cudeńko......

Małgorzata92

11.08.2015 10:58
Oryginalny przepis :)

paulette17

15.03.2015 18:58
Musi być bardzo smaczne i efektowne ! :)

kasia.s

10.11.2014 20:38
Muszę wybrać się do Pani na praktyki ;-)

erym

03.09.2014 21:46
chyle czola, pieknie wykonane!

pestka

28.04.2014 09:22
świetny deser, bardzo podoba mi się sposób podania

mirosława4

25.04.2014 21:18
prawdziwe arcydzieło :)

misiaczek-30

22.04.2014 09:39
Istne arcydzieło :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat