Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowa wieża
1. W garnku o grubym dnie albo w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem i śmietaną.
2. Kiedy uzyskasz jednolitą masę odłóż na bok, aby lekko przestudzić. Następnie odłóż do lodówki na 30 minut.
3. Po tym czasie wyjmij masę z lodówki i dokładnie utrzyj na jedwabistą masę. I ponownie odłóż do lodówki na 30 minut.
4. Teraz raz jeszcze utrzyj czekoladową masę i dodaj drobno posiekane orzechy i herbatniki, ekstrakt waniliowy oraz rum. Dokładnie wymieszaj.
5. Masę równomiernie rozłóż pomiędzy 6 walców o średnicy 6 cm (zdjęcie obok).
6. Odłóż do lodówki
Mus z białej czekolady:
1. W rondelku o grubym dnie podgrzej wodę z cukrem, aż cukier się rozpuści. Gotuj około 1 minuty, aż powstanie lekki syrop. Zdejmij rondel w kuchenki.
2. Połamaną na małe kawałki czekoladę przełóż do rondelka i mieszaj, aż się rozpuści.Jeżeli czekolada nie będzie chciała się rozpuścić, połóż rondelek na kuchenkę i leciutko podgrzej.
3. Odstaw do lekkiego ostygnięcia.
4. Teraz do masy dodaj żółtka, utrzyj i ponownie odstaw.
5. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywna pianę.
6. Dodaj białka do masy czekoladowej i delikatnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
7. Wylej masę z białej czekolady na masę truflową.
8. Włóż deser do zamrażarki na całą noc.
Dekoracja:
1. Rozpuść czekolady i 25 ml śmietany w rondelku. Lekko przestudź.
2. Wsypuj po kilka płatków śniadaniowych do czekolady i dokładnie obtocz w czekoladzie. Odstaw na pergamin tworząc wieżyczkę.
3. Kiedy masz przygotowane 6 dekoracji z płatków, włóż je do lodówki.
4. Do pozostałego sosu czekoladowego dodaj resztę kremówki i zamieszaj, aby powstała jednolita masa. Lekko przestudź.
5. Wyjmij deser z zamrażarki i zdejmij obręcze.
6.Polej górę deseru odrobiną sosu czekoladowego i wbij dekoracje z płatków śniadaniowych.
Wieża:
1. Do miseczki w jakiej będzie podawać deser wlej trochę sosu czekoladowego.
2. Na środek połóż wieżę czekoladową. Od razu podawaj.
Smacznego!