Kurczak Tabaka z Tkemali i Lobo Borani

Kurczak Tabaka z Tkemali i Lobo Borani

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak mały

    2 szt.
  • oliwa

    5 łyż.
  • czosnek

    5 ząbków
  • pomidor

    4 szt.
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • sos śliwkowy

    1/2 szkl.
  • natka pietruszki

    1 garść
  • koperek

    1 garść
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • śliwki węgierki

    1 kg
  • czosnek

    5 ząbków
  • kolendra

    1/2 ziaren
  • papryka ostra

    1 szczypta
  • kolendra świeża

    1 garść
  • goździki

    5 szt.
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • fasolka czerwona

    450 g
  • cebula

    1 szt.
  • masło

    6 łyż.
  • cynamon

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • czosnek

    1 ząbek
  • sól

    1/2 łyżecz.
  • jogurt

    1 szkl.
  • zielenina

    1/2 szkl.
  • mięta

    1 łyż.
  • woda zimna

    1/4 szkl.
  • goździki mielone

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kurczak Tabaka z Tkemali i Lobo Borani
Kurczak Tabaka: Kurczaki oczyszczam, myję, wycieram, przekrawam każdego wzdłuż na pół i rozbijam tłuczkiem do mięsa. Skrzydełka wykręcam i zakładam na grzbiet, a nogi kurczaka składam w kieszonkę. Mięso nacieram dokładnie czosnkiem przeciśniętym z solą, posypuję pieprzem. Następnie wkładam do miski, przykrywam folią aluminiową i wkładam na 2 godziny do lodówki. Oliwę rozgrzewam na dużej grillowej patelni. Wkładam na rozgrzany tłuszcz połówki kurczaków i przykrywam patelnię pokrywką. Smażę mięso z obydwu stron na dość dużym ogniu około 10 minut.
Krok 2 - Kurczak Tabaka z Tkemali i Lobo Borani
Przekładam podsmażonego kurczaka na formę. Wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę ok. 40 minut aż mięso z kurczaka będzie miękkie.
Krok 3 - Kurczak Tabaka z Tkemali i Lobo Borani
Sos Tkemali: Śliwki myję, usuwam pestki, przekładam do garnuszka i zalewam wodą, w takiej ilości a by pokryła owoce, gotuję na niewielkim ogniu aż śliwki się rozpadną. Wtedy dodaję przeciśnięty czosnek, sól, przyprawy i posiekaną natkę kolendry. Doprawiam do smaku pieprzem, Wlewam trochę przegotowanej wody i gotuję całość kilka minut na niewielkim ogniu.
Lobo Borani: Cebulę obieram, drobno siekam i podsmażam na czterech łyżkach masła posiekaną cebulę. Do podsmażonej cebulki dodaję fasolę osączoną z puszki i jeszcze dwie łyżki masła. Dodaję cynamon, goździki i pieprz. Duszę wszystko pod przykryciem ok. 5 minut. Na koniec wsypuję posiekaną zieleninę, mieszam. Pozostawiam do ostudzenia. Robię sos: Jogurt mieszam z zimną wodą i przeciśniętym czosnkiem. Ugotowaną fasolkę z przyprawami (nieco ostudzoną) mieszam z jogurtem. Miękkie mięso przekładam na talerz i od razu podaję z ostrym sosem Tkemali i Lobo Borani.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (71)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

16.06.2017 14:30
Fajne danie i pewnie smaczne

[email protected]

25.12.2016 01:12
Wygląda pysznie

Grazyna0211

02.01.2016 16:11
ciekawe danie

ben-ka

22.06.2015 11:35
Kurczaka zjadam pod każdą postacią:)

Izabela28

29.05.2015 13:12
smaczne danie:)

IZABELA29

14.05.2015 09:57
fajne danie

as28

04.08.2014 12:58
mniam mniam

Joasiek

20.07.2014 22:16
Przepyszne :)

MarchiochaKucharzy

28.05.2014 11:41
pomysłowe danie :)

ben-ka

30.04.2014 09:39
Smakowałby mi tak przyrządzony kurczaczek.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat