Przepis i sposób przygotowania na: Kulebiak z grzybami
- 50 dag pieczarek
- 2-3 łyżki bułki tartej
- cebula
- jajko
- sól i pieprz
Drożdże rozmieszać z mlekiem, 2 łyżkami mąki i cukrem. Odstawić na 15 minut. Do reszty mąki dodać 2 jajka, stopione masło, rozczyn i dużą szczyptę soli.
Wyrobić elastyczne ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Pieczarki umyć, pokroić i na suchej patelni chwilkę podsmażyć. Jak tylko podejdą wodą odlać je i dodać olej, cebulkę drobno pokrojoną w kosteczkę i chwilkę smażyć. Doprawić do smaku a następnie dodać jajko i bułką tartą.
Ciasto rozwałkować najlepiej na papierze do pieczenia i przenieść je na blaszkę. Wyłożyć pieczarki i wierzch skleić. Odstawić na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce. Wstawiać do letniego piekarnika i piec 30-40 minut w temp. 180 stopni.
Pod koniec pieczenia posmarować białkiem.