Przepis i sposób przygotowania na: Aromatyczny kurczak zagrodowy faszerowany serem feta i ziołami Konrada Birka
Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć olejem, skórką startą z jednej cytryny, kminkiem oraz papryką.
Cebulę zeszklić na oliwie, wystudzić i przełożyć do miski z serem feta. Dodać pomidory suszone, bułkę tartą, sok z cytryny, czosnek, otarty tymianek i oregano, pieprz oraz 2 łyżkami oliwy z suszonych pomidorów. Wszystko dokładnie wymieszać a otrzymaną masą nafaszerować Kurczaka Zagrodowego. Kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, jego nogi związać sznurkiem, (piersi można obłożyć plastrami wędzonego boczku), a następnie piec około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 160ºC, skrapiając co jakiś powstałym w trakcie pieczenia sosem.
Aromatycznego kurczaka o rumianej i chrupiącej skórce podawać od razu (dzieląc go wcześniej na części) z pieczonymi ziemniakami i kolorowymi sałatami.