Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Mleczna szarlotka z malinami

5.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka
1,5 kg
cukier
2/3 szkl
cukier waniliowy
32 g
Sklep Prymat
woda
1/4 szklanka
cynamon
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
masło
200 gram
mąka ziemniaczana
2 łyżki
konfitura malinowa
1 słoiczek
mąka pszenna
400 g
cukier puder
3/4 szklanki
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
jaja
2 szt
mleko
3-4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Mleczna szarlotka z malinami

NADZIENIE

Składniki:
1,5 kg jabłek
1/3 szkl cukru lub mniej, jeśli jabłka są słodkie
16 g cukru waniliowego
1/4 szkl wody
1/2 łyżeczki cynamonu
40g masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej



+słoiczek konfitury malinowej
Jabłka obrać, usunąć gniazda i pokroić na kawałki ok 2-3 cm. Jabłka wrzucić do garnka, dodać cukier, wodę, cynamon i masło. Prażyć ok 5 minut pod przykryciem a następnie bez (jabłka mają być miękkie ale nie całkowicie rozgotowane). Pod koniec odparować wodę, oprószyć mąką ziemniaczaną i szybko wymieszać (nie dopuścić do zrobienia się klusek). Zagotować i wystudzić

CIASTO

Składniki :
400g mąki pszennej
1/3 szkl. cukru
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
16 g cukru waniliowego
3-4 łyżki mleka
160g miękkiego masła
Składniki ciasta bardzo dobrze wyrobić (ja robię to malakserem).
Ciasto podzielić na dwie równe części. Na papierze do pieczenia rozwałkować z ciasta prostokąt wielkości blaszki (24×25) i przenieść go delikatnie do blaszki. Ponakłuwać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec 10 minut w temp. 180 stopni.

Po tym czasie wyjąć, posmarować konfiturą malinową, na to wyłożyć jabłka i wyrównać.
Drugą część ciasta rozwałkować ponownie na papierze do pieczenia na wielkość blaszki – zrolować z papierem a następnie delikatnie przenieść nad blaszkę i ciasto rozwijając ułożyć na wierzchu jabłek. Wyrównać, ponakłuwać i ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 30-35 min. Wierzch powinien być przyrumieniony. Upieczona szarlotkę wystudzić

LUKIER

Składniki:

3/4 szkl cukru pudru
kilka łyżek gorącej wody

Wszystkie składniki dobrze wymieszać i lukrem polać dokładnie lekko wystudzoną szarlotkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak