Tort piesek z masą orzechowo - czekoladową

Tort piesek z masą orzechowo - czekoladową

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Składniki na pieska:

  • Ciasto: mąka pszenna

    1/2 szklanki
  • mąka krupczatka

    1/2 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • cukier kryształ

    1/2 szklanki
  • jajka

    6 szt
  • olej

    1 łyżka
  • woda

    1 łyżka
  • kakao

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżka
  • nutella

    15 dag
  • woda

    35 ml
  • żelatyna

    2 łyżeczki
  • cukier puder

    35 dag
  • Składniki na poduszkę:

  • mąka pszenna

    1/2 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • jajka

    8 szt
  • cukier kryształ

    2/3 szklanki
  • olej

    2 łyżki
  • woda

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżka
  • kakao

    3 łyżki
  • olej

    2 łyżki
  • woda

    2 łyżki
  • Masa orzechowo-czekoladowa:

  • śmietana 30%

    200 ml
  • nutella

    4 łyżki
  • masło

    3 kostki
  • cukier kryształ

    2/3 szkanki
  • aromat śmietankowy

  • masa

    5 dag
  • glukoza

    5 dag
  • orzechy włoskie

    15 mielone
  • Ciasto:

    1/2 szklanki
  • mąka krupczatka

    1/2 szklanki
  • Krem:

    1 kostka
  • masło

    1 kostka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort piesek z masą orzechowo - czekoladową
składniki masy cukrowej:
glukoza 2,5 dag
woda 17,50 ml
cukier puder 17,50 dag
żelatyna 1/2 łyżeczki
aromat śmietankowy
barwniki spożywcze

Przygotowanie pieska:
Ciasto:
z białek i cukru ubić pianę, dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszając dodać olej i ciepłą wodę. Ciasto podzielić na pół i do jednej części dodać kakao delikatnie mieszając. Formę falowaną keksówkę natłuścić i na przemian nakładać ciasto jasne i ciemne. Piec ok 30 min w 180 stopniach, ostudzić. Następnie wyjąć ciasto z formy i przekroić na trzy części w sposób widoczny na zdjęciu.
Krok 2 - Tort piesek z masą orzechowo - czekoladową
Z każdej części ciasta uformować odpowiednio głowę, szyję i tułów.
Krok 3 - Tort piesek z masą orzechowo - czekoladową
Wszystkie części ciasta poskładać formując pieska. Następnie przekładać ciasto kremem przygotowanym z utartej z masłem nutelli. Krem należy lekko schłodzić przed wyłożeniem. Całość usztywnić wbijając przez środek głowy do samego spodu drewniany patyczek. Całego pieska z góry i boki posmarować kremem.
Krok 4 - Tort piesek z masą orzechowo - czekoladową
Masa cukrowa:
żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 5 min. Cukier puder przesiać. Rozpuścić żelatynę w kąpieli wodnej i dodać glukozę. Uważać by nie zagotować. Zdjąć z kąpieli i dodać aromat śmietankowy. Następnie wsypać cukier puder, wymieszać i wyrobić masę cukrową jak ciasto na pierogi. Masę podzielić na części i wyrobić z dodatkiem barwników spożywczych.
Krok 5 - Tort piesek z masą orzechowo - czekoladową
Przy pomocy praski do czosnku należy wykrawać ,,sierść" z masy cukrowej. Można wykrawać białą masą lub mieszać na przemian białą z brązową. ,,Sierść" przyklejamy od dołu do góry jak na zdjęciu. Do klejenia użyłam lukru zrobionego z żelatyny, wody i cukru pudru (po 1 łyżeczce). Na głowie najpierw przymocować nos, oczy i uszy, a następnie stopniowo przyklejać ,,sierść".
Krok 6 - Tort piesek z masą orzechowo - czekoladową
Na końcu przykleić czerwony języczek z masy cukrowej i całego pieska schłodzić w lodówce.
Krok 7 - Tort piesek z masą orzechowo - czekoladową
Przygotowanie poduszki:
Ciasto:
z białek i cukru ubić pianę, dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszając dodać olej i ciepłą wodę. Ciasto podzielić na pół i do jednej części dodać kakao delikatnie mieszając. Dużą prostokatną formę natłuścić i na przemian nakładać ciasto jasne i ciemne. Piec ok 30 min w 180 stopniach, ostudzić. Następnie wyjąć ciasto z formy i przekroić na trzy części w sposób widoczny na zdjęciu.
Krok 8 - Tort piesek z masą orzechowo - czekoladową
Masa orzechowo-czekoladowa:
Śmietanę wraz z mielonymi orzechami i cukrem zagotować. Ostudzić.
Krok 9 - Tort piesek z masą orzechowo - czekoladową
Masło utrzeć na puch z nutellą, dodając po trochu ostudzoną masę orzechową cały czas ucierając.
Krok 10 - Tort piesek z masą orzechowo - czekoladową
Wszystkie części ciasta złożyć i ostrym nożem uformować kształt poduszki. Następnie przełożyć ciasto masą orzechowo-czekoladową.
Krok 11 - Tort piesek z masą orzechowo - czekoladową
Górę i boki ciasta posmarować masą.
Krok 12 - Tort piesek z masą orzechowo - czekoladową
Masa cukrowa:
masę przygotować w identyczny sposób jak wyżej, dzieląc na części i mieszając z odpowiednimi barwnikami (zielony, pomarańczowy).
Zieloną masę cukrową rozwałkować i powlec ciasto. Z przeplatanych pasemek zielonej i pomarańczowej masy uformować sznurek, przyklejając go wokół poduszki. Całość schłodzić.
Krok 13 - Tort piesek z masą orzechowo - czekoladową
Pomarańczową masę cukrową rozwałkować i za pomocą plastikowych wykrawaczek wycinać literki, schłodzić.
Krok 14 - Tort piesek z masą orzechowo - czekoladową
Składanie torta:
na poduszkę przykleić literki (lukrem zrobionym z żelatyny, wody i cukru pudru po 1 łyżeczce). Do sklejania poszczególnych elementów można użyć specjalnego kleju spożywczego, gdyż lepiej trzyma poszczególne elementy. Na środku poduszki umieścić delikatnie pieska, którego nie trzeba przyklejać. Tort schłodzić w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (125)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

tobi1989

02.07.2017 08:24
Piękny :)

IZABELA29

19.05.2017 11:35
Chcialabym umieć zrobic takie cudo

cookingangelika

09.03.2017 11:27
ale cudny tort

[email protected]

21.02.2017 18:32
Wygląda pięknie

paniusiaewa

09.02.2017 12:54
Super. naprawdę gratuluje pomysłu i kunsztu wykonania.

ziutka123

02.02.2017 13:55
PIĘKNY TORT!

smerfetka79

08.07.2016 23:57
uroczo wygląda.

afrodyta

21.05.2016 21:24
Rewelacyjny tort :-)

Klausia

01.04.2016 13:18
często mi się wyświetla ten piesek :)

Małgorzata92

02.03.2016 08:50
Arcydzieło :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat