Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kalafior z jajkiem Eli

5.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko
50 ml
cukier
1 łyżka
sól
do smaku
Sklep Prymat
jajko
8 sztuk
ziemniaki młode
2 kg
masło
100 g
olej do smażenia
4 łyżki
koperek
do posypania ziemniaków
Bułka tarta klasyczna Prymat
3 łyżki
kalafior
1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Kalafior z jajkiem Eli

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.Kalafior włożyć do garnka z wrzątkiem,dodać mleko,cukier,sól(dość dużo) i ugotować do miękkości,ale nie przegotować.Masło rozgrzać w rondelku i gdy będzie wrzeć dodać bułkę tartą(uważać żeby masło nie wykipiało) i smażyć,aż bułka się zrumieni.Na patelni(najlepiej dołkownicy)rozgrzać olej,wbić jajka,posolić,przykryć pokrywką i smażyć na malutkim ogniu,aż białka się zetną.Na talerz wyłożyć ziemniaki i posypać koperkiem.Obok ziemniaków wyłożyć kalafior,polać go zrumienioną bułką z masłem i jajka.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

buksiak12 15.09.2010 14:11
wygląda smakowicie
Przemek4 16.07.2010 13:13
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak