Pierogi na bogato z mięsem, kapustą i pieczarkami

Pierogi na bogato z mięsem, kapustą i pieczarkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    450 gram
  • sól

    1/2 łyżeczka
  • olej

    1 łyżka
  • kapusta kiszona

    400 gram
  • pieczarki

    300 gram
  • mięso gotowane

    400 gram
  • cebula

    1 sztuka
  • grzyby suszone

    6 sztuka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • majeranek

    1 łyżka
  • ziele angielskie

    2 sztuka
  • liść laurowy

    2 sztuka
  • boczek

    200 gram
  • masło

    1 łyżeczka
  • woda

    1 (ciepła)
  • cebula

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie farszu:
Kapustę płuczemy, kroimy na drobno, zalewamy niewielką ilością wody dodajemy ziele i liść. Grzybki (wcześniej namoczone) kroimy drobno, i wraz z wodą w której się moczyły dodajemy do kapusty. Gotujemy do miękkości. Miękką kapustę z grzybami odcedzamy na sicie.
Mięsko gotowane (może być ze skórką - będzie bardziej soczyste) mielimy przez maszynkę, doprawiamy ziołami i solą. Smażymy na patelni wraz z pokrojoną w kostkę cebulką.
Pieczarki pokrojone z plasterki rumienimy (do odparowania wody) na patelni na niewielkiej ilości masła.
Kapustę z grzybkami, mięso z cebulką i pieczarki łączymy i wyrabiamy na farsz. Doprawiamy pieprzem i solą.
Ciasto:
Wszystkie składniki wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy bardzo cienko. Wykrawamy większą szklanką pierogi i nadziewamy farszem, szczelnie zlepiając widelcem.
Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, do wypłynięcia i jeszcze 3-4 min.
Wędzony boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni, do wytopienia tłuszczu. Cebulkę kroimy w piórka i rumienimy. Ugotowane pierogi wyjmujemy i okraszamy boczkiem i cebulką.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Małgorzata92

02.07.2017 07:56
Pyszności :)

ben-ka

01.06.2017 10:11
Chętnie bym się poczęstowała :)

[email protected]

14.03.2017 22:44
Wygląda pysznie

Bożena Matuszczyk

30.01.2017 12:43
Smakowite i kuszące.;)

IZABELA29

15.09.2016 19:50
Pysznosci super

Lis

13.09.2016 23:13
Cudownie smakowite

IZABELA29

17.04.2016 12:10
ależ apetyczne

ben-ka

08.12.2015 23:20
Z takim farszem nie robiłam.

smakołyk

20.01.2014 23:39
Bardzo lubię pierogi, ale takich jeszcze nie robiłam :)

twardzioszek

29.12.2013 14:16
Jakie mięso? To jest istotne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat