racuchy drożdżowe

racuchy drożdżowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1,5 szklanki
  • drożdże świeże

    2 dkg
  • mleko

    1 szklanka
  • cukier

    3 łyżki
  • jaja

    2
  • masło

    2 łyżki
  • tłuszcz do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

wymieszać drożdże z ciepłym mlekiem,łyżką mąki i cukru.odstawić do wyrośnięcia.ubić pianę z białek,pod koniec dodać-sypiąc po trochu-cukier i na koniec-żółtka.do wyrośniętych drożdży dodać ubite jaja,mąkę i stopniowo masło.kilka minut wyrabiać łyżką jeśli ciasto jest za gęste,dodać nieco mleka.odstawić do wyrośnięcia.rozgrzać na głębszej patelni tłuszcz i wkładać porcje ciasta.smażyć z obu stron.podawać z dżemem lub cukrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Justyna87

03.08.2012 17:22
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat