Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodowa kremówka

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 op
mleko 3 szkl
żółtko jajek 3
mąka ziemniaczana 4 łyżki
cukier 4 łyżki
masło 2 łyżki
śmietana kremówka 300 ml
miód lipowy 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Miodowa kremówka

Kroki postępowania

1
Ciasto francuskie, najlepiej prostokątne, nie okrągłe, kroję na pół i piekę na złoty kolor w średnio nagrzanym piekarniku.
Krok 1 - Miodowa kremówka foto
2
Masło gotuję razem z masłem i cukrem.
Krok 2 - Miodowa kremówka foto
3
Żółtka ucieram z mąką ziemniaczaną. Gdy mleko się zagotuje, przelewam część do żółtek, następnie masę żółtkową przelewam do reszty mleka i gotuję, aż budyń zgęstnieje.
Krok 3 - Miodowa kremówka foto
4
Przestudzony krem budyniowy przekładam na upieczony płat ciasta francuskiego. Schłodzoną śmietankę ubijam na sztywno z dodatkiem miodu. Bitą śmietanę przekładam na budyń.
Krok 4 - Miodowa kremówka foto
5
Krem przykrywam drugim płatem cista francuskiego i całość schładzam w lodówce minimum 1 godzinę.
Krok 5 - Miodowa kremówka foto
6
Ciasto posypuję cukrem pudrem. Podaję pokrojone w duże kwadraty.

Miód użyty zamiast cukru do ubicia śmietany nada jej lekko kremowego koloru i niepowtarzalny miodowy smak.
Krok 6 - Miodowa kremówka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 08.05.2013 11:18
I JAKIE FAJNE KWIATUSZKI ,SMACZNE CIACHO .POLECAM.
misia53 26.03.2013 22:26
swietne , kremówki bardzo lubię
Łukasz15 22.10.2012 19:08
rewelacja
Dorota_31_ 22.10.2012 17:48
uwielbiam
monisia8585 22.10.2012 16:07
ojej co za pyszności
ziutula
ziutula 22.10.2012 15:06
z miodem ...mniammm
Katarzyna59 22.10.2012 14:28
smaczne
Agnieszka91 22.10.2012 13:24
fajny pomysł
justys759 22.10.2012 13:17
bardzo kuszące

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak