Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż zapiekany z jabłkami i twarożkiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 1 torebka
jabłka 6 małych sztuk
cukier 3 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżka
jajko 1 sztuka
sok z cytryny wg uznania
twarożek 150 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż zapiekany z jabłkami i twarożkiem

Kroki postępowania

1
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić i wysypać z woreczka.
Krok 1 - Ryż zapiekany z jabłkami i twarożkiem foto
2
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (bez gniazd nasiennych), skropić je sokiem z cytryny.
Krok 2 - Ryż zapiekany z jabłkami i twarożkiem foto
3
Twarożek dokładnie wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem.
Krok 3 - Ryż zapiekany z jabłkami i twarożkiem foto
4
Na dnie naczynia żaroodpornego rozłożyć ryż. Polać go twarożkiem.
Krok 4 - Ryż zapiekany z jabłkami i twarożkiem foto
5
Na wierzchu rozłożyć starte jabłka (można dodać do nich trochę cukru).
Krok 5 - Ryż zapiekany z jabłkami i twarożkiem foto
6
Ryż zapiekać w 180 stopniach przez ok. pół godziny. Zapieczony ryż trochę przestudzić (żeby się nie rozwalał przy wyjmowaniu z naczynia). Podawać np. z jogurtem naturalnym.
Krok 6 - Ryż zapiekany z jabłkami i twarożkiem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aginaa 06.10.2012 19:16
smaczne
Ada-Gaba 06.10.2012 14:15
koniecznie muszę wypróbować w wersji z twarozkiem
Katarzyna40 06.10.2012 13:51
smacznie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak