Kacze piersi w pomaranczowym sosie

Kacze piersi w pomaranczowym sosie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • podwójne piersi kaczki

    1
  • cebula

    3
  • miód

    2-3 lyzki
  • czosnek

    3 zabki
  • sok pomarańczowy

    1 szklanka
  • przecier pomidorowy

    2 kopiaste lyzki
  • sok z połowy cytryny

  • maka ziemniaczana do zageszczenia sosu

  • olej do smażenia

    3-4 lyzki
  • natka pietruszki

    do dekoracji
  • pomidorki koktajlowe

    do dekoracji
  • wino białe

    1 szklanka
  • papryka

    2
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Skore na piersiach ponarkawac w kratke. Piersi dokladnie napanierowac sola, bialym pieprzem, papryka, curry, czosnkiem granulowanym i miodem. Odstawic do lodowki, najlepiej na 12 godzin. Dobrze rozgrzac olej i zrumienic skore kaczki, przewocic i podsmazyc z drugiej strony. Po zbrazowieniu wyjac, odsaczyc z nadmiaru tluszczu i przelozyc do rondla. Zalac wrzaca woda i dodac pol szklanki wina, zagotowac, dodac przyprawy : sol, pieprz ziolowy i czarny mielony, papryke, pol lyzeczki vegety.Gotowac na bardzo malym ogniu - calkowity czas duszenia wynosi ok 1,5 godziny. Cebule i papryke pokroic w piorka (paski), dodac na ok 20 min. przed planowanym zakonczeniem gotowania. Do miseczki wlac 250 ml soku pomaranczowego, pol szklanki bialego wina, dodac 2 lyzki przecieru pomidorowego, wycisnac sok z polowy cytryny, 2 lyzki maki ziemniaczanej, pokrojony w kostke czosnek i przyprawy: lyzeczka miodu, szczypta pieprzu bialego, soli, papryki, pol lyzeczki curry i cynamonu, szczypta imbiru i dokladnie wszystko wymieszac. Po zakonczeniu duszenia, wyjac mieso z rondla, a do rondla wlac sos pomaranczowy, dobrze wymieszac i zagotowac. Na koniec dodac przyprawe meksykanska i ewentualnie zabielic smietana lub jogurtem. Doprawic do smaku.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

andzia123

23.05.2012 12:17
mmmm

romanrafal

09.11.2011 17:56
fajny przepis

eli_555

09.01.2011 22:59
uwielbiam kaczkę

SmacznaPyza

05.11.2010 10:05
nie mam zbyt wiele doświadczenia w temacie kaczuchy, ale poprawię się :-)

wedith1

04.10.2010 10:41
Pomysł- rewelacja!!!!!!

ZEWA

09.09.2010 15:28
ciekawy przepis

caroline1983

29.07.2010 13:49
Super pomysł :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat