Galaretka z czarnego bzu z jabłkami

Galaretka z czarnego bzu z jabłkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłko kwaśne

    1 duże
  • cukier

    50 dag
  • środek żelujacy na 1 kg owoców

    1 opakowanie
  • wódka

    4 łyzki
  • czarny bez

    2,5 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czarny bez opłukać i przełozyc razem z szypułkami do garnka. Nie osaczać. Gotować na małym ogniu przez 30 minut. Jabłko obrać, usunac gniazdo nasienne pokroić w centymetrową kostkę. Rozgotowany bez przetrzeć przez sito (nie miksować). Odmierzyć 1 litr soku, wlac do garnka, dodać cukier, żelfix, jabłka i wódkę. Gotować przez minute cały czas mieszając. Zdjąc z ognia, gorąca galaretka napełnic słoiki, zamknąć, ustawic do góry dnem na pól godziny. Zestalona galaretkę przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Tak samo można robić galaretki z innych owoców.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

zdeba

02.09.2012 17:11
ciekawy pomysł

IZABELA29

01.04.2012 09:54
pewnie fajne nie jadłam

ben-ka

31.03.2012 07:47
od niedawna mam działkę gdzie rosnie bardzo dużo tego bzu muszę wreszcie zacząć robić soki,galaretki itp.

caroline1983

05.12.2011 21:38
Jak pominiesz wódke to też sie nic nie stanie.

Grazyna0211

05.12.2011 14:18
pyszna

anemon

01.06.2011 07:16
Fajny przepis, a czy wódka jest konieczna, czy można ja spokojnie pominąć?

eli_555

27.09.2010 19:58
Pyszne na przeziębienie,

Dorota71

23.09.2010 08:25
bardzo zdrowe i dobre na przeziębienie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat