Przepis i sposób przygotowania na: Banany w kremie na roladzie
Białka oddzielić od żółtek. Dodać do białek szczyptę soli i ubić je na sztywna pianę. Dodawać cukier - 6 łyżek, dalej ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać. Dodać mąkę z proszkiem i wmieszać je łyżką.
Przygotowane ciasto wylać na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temperaturze 190 stopni.
Czystą ściereczkę kuchenną rozłożyć na blacie i posypać cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Upieczone ciasto położyć na nim tak, aby strona z papierem do pieczenia była u góry. Zdjąć papier, a ciasto zwinąć ze ściereczką w roladę. Odłożyć do wystudzenia. Po wystudzeniu roladę rozwinąć, usunąć ściereczkę, posmarować cienką warstwą dżemu i zwinąć. Pokroić na około 17 - 18 kawałków (około 1,3 cm).
Obręcz tortownicy położyć na paterze. Dno wyłożyć kawałkami rolady, tak, aby całe było zakryte, następnie dokładnie wyłożyć boki tortownicy.
Połowę mleka zagotować. Pozostałą część zmiksować z proszkiem budyniowym, 9 łyżkami cukru i 7 łyżkami mąki. Zmiksowaną masę wlać do gorącego mleka i gotować na małym ogniu do zgęstnienia, ciągle mieszając.
Przygotowany budyń ostudzić. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodawać do niego chłodny budyń, cały czas miksując.
Połowę kremu budyniowego wyłożyć na dno z kawałków rolady. Obrane banany ułożyć w kółeczko na budyniu i wyłożyć na nie pozostały budyń.
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Wyłożyć ubitą kremówkę na wierzch ciasta i włożyć do lodówki. Schłodzić najlepiej przez całą noc.