Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kapuśniak na wędzonce

4.9
(29)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona
500 gram
kości wędzone
300 gram
kiełbasa podwawelska
300 gram
marchew
1 sztuka
pietruszka
1 sztuka
seler korzeniowy
1/2 sztuka
por
1/4 sztuka
cebula
1 sztuka
ziemniaki
5 sztuka
grzyby suszone
3 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat
3 sztuka
Sklep Prymat
ziele angielskie
3 sztuka
Sklep Prymat
lubczyk
3 listek
majeranek
2 łyżeczka
Sklep Prymat
koncentrat pomidorowy
1 łyżka
pieprz
1 szczypta
Sklep Prymat
sól do smaku
4 szczypta
Sklep Prymat
natka pietruszki
1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak na wędzonce

Z kapusty odciskamy sok (przyda się do zakwaszenia zupy na końcu i doda sporą dawkę witaminy C). Kapustę przepłukujemy. Szatkujemy na drobne kawałki. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. W drugim garnku gotujemy kość wędzoną przez ok. 30-40 min. W międzyczasie obieramy warzywa. Cebulkę podpalamy nad gazem. Marchew, seler, pietruszkę ścieramy na tarce na grubych oczkach. Pora kroimy z półplasterki. Kiełbasę pokrojoną w plasterki podsmażamy na rumiano na suchej patelni. Obieramy ziemniaki i kroimy je w drobną kostkę.
Do gotującego się wędzonego wywaru dodajemy starte jarzyny, cebulę i ziemniaki. Wrzucamy ziela, liście laurowe, lubczyk, grzybki, zioła roztarte w dłoniach i pozostałe przyprawy. Gotujemy do czasu, aż ziemniaki będą tylko lekko miękkie. Wrzucamy kiełbasę i odcedzoną ugotowaną kapustę kiszoną. Podlewamy (według upodobań) odciśniętym wcześniej sokiem z kapusty i dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze chwilę. Wędzoną kość wyciągamy i obieramy z mięsa. Mięso wrzucamy do kapuśniaku. Zupę podajemy gorącą, posypaną natka pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magula 25.09.2012 20:01
mniam zjadłabym taki kapusniaczek
staropolanka5 24.09.2012 21:43
bardzo lubię
msmariusz 24.09.2012 21:09
ja też
angelika14 24.09.2012 20:36
zjadłabym sobie taki kapuśniaczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak