Przepis i sposób przygotowania na: Paella z owocami morza
Owoce morza rozmrozić, przepłukać na cedzaku pod zimną wodą i poczekać aż cała woda spłynie. Muszle z małżami wyczyścić.
Na oliwie na dużej patelni podsmażyć najpierw marchew pokrojoną w kosteczkę, po paru minutach dodać paprykę pokrojoną w kosteczkę, groszek i czosnek pokrojony w plasterki. Posolić, dodać paprykę ostrą, przecier pomidorowy i zalać białym winem. Gotować około 5 min na średnim ogniu. Po czy wsypać ryż i ciągle mieszając smażyć przez 3 min. Zalać bulionem (bez warzyw), dodać odrobinę curry i zostawić niech się gotuje, ryż wypije wodę i będzie napęczniały.
Ogień pod ryżem zmniejszyć na bardzo malutki, dodać owoce morza i małże w muszlach, lekko zamieszać i przykryć pokrywką (można lekko podlać oliwą lub wodą jeśli będzie za sucha). Gotować z owocami morza przez około 10 min.