Do mięsa mielonego dodać jajko, bułkę tartą, przyprawę do wieprzowiny, czosnek jeden ząbek przeciśnięty przez praskę. Wyrobić mięso, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Jeszcze raz wyrobić masę mięsną. Zagotować litr wody, posolić do smaku, dodać ząbek czosnku. Formować z mięsa klopsiki, włożyć do gotującej się wody. Gotować ok 20 minut. Dodać koncentrat pomidorowy. Zrobić zasmażkę z 3 łyżek oleju i 2 łyżek mąki. Rozprowadzić w wodzie z gotowanych klopsików. Doprawić pieprzem do smaku. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Pokroić obrane ogórki w plasterki, dodać posiekaną cebulę, doprawić do smaku solą, pieprzem. Szczypiorek posiekać. Pomidory pokroić w plasterki, posypać szczypiorkiem, oprószyć solą oraz pieprzem. Sałatkę z ogórków i pomidorów skropić sosem czosnkowym chili. Posiekać koperek, ziemniaki utłuc, porcje posypać koperkiem.