Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie z kremem kokosowym i owocami
~~~~~
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody - wymieszać i pozostawić do napęcznienia.
Mleko kokosowe zagrzać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać napęczniałą żelatynę i mieszać do rozpuszczenia.
Wiórki kokosowe zmielić młynkiem do kawy i dodać do mleka kokosowego - całość pozostawić do ostygnięcia.
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem fixów i połączyć ostrożnie z mlekiem kokosowym.
Schłodzić.
PTYSIE:
~~~~~
Szklankę wody zagotować z tłuszczem i solą.
Zdjąć z ognia i, stale mieszając, wsypywać mąkę.
Podgrzewać, nadal mieszając, aż masa zacznie odstawać od ścianek garnka.
Zdjąć z ognia, przestudzić i ucierać drewnianą łyżką, wbijając kolejno jajka, aż powstanie jednolita lśniąca masa.
Ciasto przestudzić, przełożyć do woreczka cukierniczego z ozdobną końcówką.
Na blachę wyścieloną papierem do pieczenia wyciskać średnie porcje ciasta w sporych odległościach od siebie, bo bardzo rosną.
Piec około 15 minut w temperaturze 220*C, po czym zmniejszyć temperaturę do 200*C i piec jeszcze 5-7 minut, aby ptysie dobrze wyschły i lekko się zrumieniły.
Upieczone ptysie pozostawić do zupełnego ostygnięcia i rozciąć ostrym nożem.
Zimne ptysie nadziewać kremem i dekorować owocami - posypać cukrem pudrem.