Przepis i sposób przygotowania na: Suszone pomidory
Pomidory układamy na sitkach suszarki do warzyw (ja mam taką z 5 sitkami i 5kg pomidorów układam właśnie na 5 sitach). Układamy je skórkami do dołu. Posypujemy solą (łyżka soli na każde sitko) i zaczynamy suszenie. Suszymy etapami, włączając i wyłączając suszarkę. Ja zazwyczaj suszę 2-3 godziny, potem zostawiam na jakiś czas i znowu suszę. Trzeba tylko pamiętać, żeby między suszeniami poprzestawiać sitka w suszarce, żeby wszystkie pomidory suszyły się równomiernie. Po pierwszym dniu suszenia, pomidory zmniejszają swoją objętość na tyle, że przekładam je na 3 sita (spokojnie się już mieszczą), posypuję je wtedy suszoną bazylią (po 1 łyżce na sito) i znowu suszę. U mnie suszenie zajmuje ok. 1,5 doby, ale zależy to od mocy suszarki i od tego jak „mokre” były pomidory.
Wysuszone pomidory powinny być dość miękkie i elastyczne, ale suche.
Możemy je przechowywać w papierowym worku, lub innym pojemniku, dobrze jest dodać trochę suchego ryżu, który będzie wyciągać wilgoć. Pomidory nadają się też oczywiście do zamarynowania w oleju.