Makowiec

Makowiec

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szkl
  • mleko

    150 ml
  • masło

    10 dag
  • drożdże

    25 dag
  • żółtka

    3 szt
  • cukier puder

    3 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • skorka starta z pomarańczy

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Odstawić na 15 minut po czym wymieszać z mąką.Dodać skórkę z pomarańcza, masło i żółtko. Z wszystkich połaczonych skłądników zagnieść ciasto i odstawić na 40 minut.

Przygotować masę :
2 białka
3 szklanki maku
40 g migdałów
20 g masła
3,5 łyżki cukru
3 łyżki miodu

Mak należy spażyć i zmielić w maszynce do mięsa. Dodać masło, cukier i miód i gotować około 3-4 mnuty. Ostudzić i wymieszać z jednym ubitym białkiem a następnie dodać migdały.

Ciato rozwałkować i posmarować drugim ubitym białkiem następnie wyłożyć i rozsmarować masę makową. Zwinąć ciasto w roladę i piec w temp 180 stopni około 30 minut.

SMACZNEGO !

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ewelina47

10.04.2013 08:59
ojjj chętnie zjem takiego placuszka

Piter 31

02.03.2013 20:33
lubię każde ciasto

kamyk

17.01.2013 21:23
dawno nie jadłem

Fiffi

03.10.2012 22:21
pycha

Roksana1

19.09.2012 21:06
mniam:)

Roksana1

19.09.2012 21:06
mniam:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat