Marynowane udka z kurczaka zagrodowego duszone z pomidorami, cieciorką i świeżo siekaną kolendrą Konrada Birka

Marynowane udka z kurczaka zagrodowego duszone z pomidorami, cieciorką i świeżo siekaną kolendrą Konrada Birka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marynata

  • olej rzepakowy

    5 łyżek
  • ząbki czosnku rozgniecione

    3 sztuki
  • papryka słodka mielona

    1 łyżeczka
  • kolendra

    1 łyżeczka
  • kmin rzymski

    1 łyżeczka
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • cukinia

    1 sztuka
  • bulion drobiowy

    0,5 szklanki
  • przecier pomidorowy

    400 g
  • cieciorka z puszki

    100 g
  • prażone migdały

    1 garść
  • orzechy nerkowca

    1 garść
  • kolendra

    1 pęczek
  • sól

    1 szczypta
  • imbir

    1 szczypta
  • kurkuma

    1 szczypta
  • papryka ostra

    1 szczypta
  • kmin rzymski

    1 szczypta
  • udka z kurczaka

    800 g
  • cebula

    1 słodka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Oczyszczone, umyte i osuszone uda z kurczaka zagrodowego natrzeć wszystkimi przyprawami i odstawić na około 4 godziny do lodówki.
Następnie obsmażyć z każdej strony, zdjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce.
W szerokim garnku rozgrzać oliwę i obsmażyć cebulę z cukinią. Następnie wlać bulion oraz pomidory, zagotować i dodać przygotowanego wcześniej kurczaka. Do gotującego się kurczaka dodać również cieciorkę, migdały oraz orzechy a całość doprawić do smaku solą, imbirem, kurkumą, ostrą papryką oraz kminem rzymskim. Po kilku minutach zdjąć z ognia i dodać posiekaną świeżą kolendrę. Tak przygotowanego kurczaka podawać z kaszą kuskus, rodzynkami i pomidorami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

06.03.2017 11:18
Fajne danie

smerfetka79

08.07.2016 23:53
Pięknie wygląda

Rycerz

31.12.2013 20:54
Na pewno smaczne!

mala2021

12.10.2012 06:49
ciekawy pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat