\'\'Czerninka\'\' czyli czarnina z kluskami

\'\'Czerninka\'\' czyli czarnina z kluskami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • krew spuszczona z jednej kaczki

  • ocet

    2 lyzki
  • maka, do wymieszania z krwia

    1 czubata lyzka
  • marchewka

    3-5
  • korzeń pietruszki

    2-3
  • 1,3

    litra wody
  • por

    1 caly
  • czosnek

    5-6 zabków
  • makaron typu kogucik,

    2 opakowania
  • sól, pieprz, Przyprawa uniwersalna kucharek., ziele ang, listek laurowy, pieprz ziarnisty, majeranek

    do smaku
  • seler

    kawałek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaczke umyc, pocwiartowac i kilkakrotnie zmieniacac wode, odmaczac w duzym naczyniu, az woda bedzie w miare klarowna ( zazwyczaj zajmuje to dobrych kilka godzin, a wode trzeba zmienic z 6 razy). Wybrane czesci kaczki wrzucic do osolonej, gotujacej wody, poza zoladkiem, ktory wrzucamy z miesem, pozostale podroby pozostawic poniewaz wrzucimy je nieco pozniej. Dodac obrana, cala cebule. Warzywa obrac i umyc, mozna przekroic na pól. Dodac pozostale przyprawy, pomijajac majeranek, ktory dodamy na koniec. Po okolo godzinie gotowania, wrzucic wloszczyzne i podroby. Kaczka wymaga ok 1,5 - 2 godzinnego gotowania. Gotujemy na srednio-malym ogniu. Na 10 min przed zakonczeniem gotowania, wyjmujemy mieso i warzywa, tak aby w garnku pozostal tylko wywar, dodajemy majeranek i zabki czosnku. Krew mieszamy z octem i dodajemy make, ktora dobrze laczymy z krwia, tak, aby nie bylo grudek. Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy krew, dokladnie mieszamy i ponownie zagotowujemy. Doprawiamy do smaku przyprawami i gotujemy jeszcze kilka minut. Podajemy ze schlodzonym makaronem typu kogucik, krajanka, makaron babuni itp.. Czarnina mozna przechowywac w lodowce przez kilka dni, ale najlepiej zjesc ja w ciagu trzech dni.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

teresa18

17.11.2011 19:05
nie przeszkadza że zupa jest z dodatkiem krwi bardzo lubię

Kate131

25.05.2011 08:59
ciekawe, nigdy nie jadłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat