Kaczka w owocowo-warzywnym sosie

Kaczka w owocowo-warzywnym sosie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wybrane czesci kaczki - nogi lub skrzydla,

  • cebule (np czerwone i biale)

    3
  • rodzynki

    garsc
  • garsc suszonych daktyli lub innych suszonych owocow tj morele, sliwki, figi

  • marchewka

    1
  • przyprawy do smaku (sol, pieprz, papryka, curry, majeranek, czosnek, kilka kropel sosu sojowego)

  • natka pietruszki

    peczek
  • tłuszcz do smażenia

  • kopiasta lyzka maki do zageszczenia sosu

  • rosół

    1,5 szklanki
  • wino białe wytrawne

    300 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czesci kaczki umyc, osuszyc, natrzec przyprawami i odstawic do lodowki. Suszone owoce wrzucic do szklanego naczynia i zalac winem, pozostawic na co najmniej pol godziny. Podsmazyc do zrumienienia, przelozyc do rondla i zalac rosolem i winem (rowniez tym z zalanych owocow), w proporcji 1x1( np 1,5 szklanki rosolu na 1,5 szkl. wina). Przyprawic do smaku, ok 40min przed zakonczeniem duszenia, dodac pokrojona cebule i marchew. Na 10 min przed koncem dodac suszone owoce. Zagescic maka i dodac pokrojona natke. Kaczka wymaga ok 1,5-godzinnego duszenia, aby byc miekka. Do tego dania znakomicie pasuja pyzy drozdzowe ugotowane na parze.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

eli_555

29.03.2011 22:51
ale pycha

Ewa104

29.07.2010 22:01
Rewelacja!

Ewa104

29.07.2010 22:01
Rewelacja!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat