Parowane kluchy drozdzowe

Parowane kluchy drozdzowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • maka pszenna doskonales jakosci

    2 szklanki
  • żółtka

    2
  • mleko

    1 szklanka
  • miękkie masło

    2 lyzki
  • sól

    1 lyzeczka
  • drożdże

    20 g
  • cukier

    2 lyzeczki
  • maka do posypania stolnicy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wsypujemy przesiana make. W szklance lekko podgrzanego, letniego mleka, rozpuszczamy cukier i drozdze, dodajemy 1 lyzke maki z miski, odstawiamy na ok 15-20 minut w cieple miejsce, az drozdze zaczna pracowac. Do maki w misce, dodajemy zoltka, sol, maslo i mleko z drozdzami. Wyrabiamy reka ciasto. Naczynie z ciastem ustawiamy w cieplym miejscu, przykrywamy czysta sciereczka i pozostawiamy do wyrosniecia w cieple miejsce. Gdy ciasto podwoi swoja objetosc, wyjmujemy je i przez chwilke wyrabiamy na posypanej maka stolnicy. Nastepnie rozwalkowujemy je na duzy placek o grubosci ok 1 cm i drazymy krazki za pomoca szklanki. Krazki wykladamy na oproszone maka naczynie, przykrywamy i ponownie odstawiamy na jakis czas do wyrosniecia. Szeroki, bardzo duzy garnek napelniamy min. 1/3 woda, przykrywamy gaza, ktora umocowujemy dokladnie na brzagach. Gdy woda w garnku sie zagotoje, ukladamy na gazie po kilka klusek i przykrywamy pokrywka. Parujemy przez 5-7 min, w zaleznosci od wielkosci klusek. Ostroznie wyciagamy gorace kluchy i kladziemy na talerzu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

FAFIK

14.03.2011 06:18
Pychota!

Ewa104

21.02.2011 19:32
Chyba jutro zrobię, bo wieki nie robiłam.

ZEWA

13.11.2010 21:41
lubię takie kluchy ze śmietaną na słodko

katarzynka455

22.10.2010 19:53
lubię parowańce

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat