Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duszone mięso teriyaki z warzywami i makaronem

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron 200 g
sos-marynata teriyaki
szynka wieprzowa 400 g
marchewki 2
por biała część i jasna zielon
pietruszka
mąka 2 łyżki
woda szklanka
Liść laurowy suszony Prymat
kolendra świeża

Przepis i sposób przygotowania na: Duszone mięso teriyaki z warzywami i makaronem

Mieso kroimy w kawałki i zalewamy około 100 ml sosu-marynaty. Odstawiamy na około 2 godziny do zamarynowania.

Myjemy i obieramy warzywa. Pietruszkę kroimy w słupki a marchew i pora w dość grube krążki.

Na patelnię wlewamy olej (tyle aby dno było nim zakryte). Na rozgrzany tłuszcz kładziemy kawałki mięsa, które lekko obsmażamy. Przekładamy do głębokiej patelni a na ten sam tłuszcz wsypujemy pokrojone warzywa. Dodajemy łyżkę masła i dusimy na małym ogniu przez 15 minut, po czym posypujemy łyżką mąki i mieszamy. Gasimy ogień i przekładamy warzywa do mięsa. Zalewamy wodą, wkładamy liść laurowy. Na średnim ogniu dusimy aż mięso i warzywa będą miękkie. Doprawiamy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i posiekaną kolendrą.

W oddzielnym garnku w osolonej wodzie gotujemy makaron. Kształt jego jest dowolny. Gdy już będzie ugotowany, odcedzamy i przekładamy na patelnię z mięsem i warzywami. Mieszamy i podajemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota37 01.12.2012 08:16
fajny przepis
Andysz 15.09.2012 08:57
mniam mniammm;)
mysza75 14.09.2012 20:18
Uwielbiam sos teriyakia twoje mięsko z nim pychota :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak