Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski leniwe z cynamonem

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ser biały 500 gram
jajko 2 sztuka
mąka pszenna 1 1/4 szklanka
sól 1 szczypta
cukier wanilinowy 2 łyżeczka
cukier 3 łyżka
cynamon 1 łyżeczka
masło 1 łyżeczka
masło 1/2 łyżka
olej 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski leniwe z cynamonem

Ser wkładamy do miski i ugniatamy tłuczkiem, na gładką masę. Dodajemy jajka, mąkę, cukier wanilinowy, sól, cukier biały, przyprawę do kawy i deserów oraz łyżeczkę masła. Zagniatamy gładkie ciasto. Wykładamy na stolnicę obsypaną niewielką ilością mąki i rwąc kawałki ciasta formujemy długie węże. Kroimy je pod skosem na ok. 3 cm kluski. W międzyczasie w dużym garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę z odrobiną oleju. Na gotującą się wodę wrzucamy kluski i gotujemy do czasu wypłynięcia na wierzch + 2-3 minuty. W rondelku stapiamy masło. Gotowe kluski odcedzamy, polewamy roztopionym masłem, posypujemy cukrem i przyprawą do kawy i deserów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 28.02.2013 20:22
mój smak dzieciństwa
Aleksandraa 12.09.2012 19:36
dawno takich nie jadłam pycha
babajaga1969 12.09.2012 19:00
ale puszyste

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak