Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brokuł pod beszamelem z płatkami migdałowymi

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

brokuł 1 sztuka
sól 1 szczypta
cukier 1 szczypta
masło 2 łyżka
mąka 2 łyżka
mleko 250 mililitr
sól 1/2 łyżeczka
Pieprz biały mielony Prymat 1/4 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/4 łyżeczka
płatki migdałowe 2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Brokuł pod beszamelem z płatkami migdałowymi

Brokuła dzielimy na różyczki i wrzucamy na osolony i osłodzony wrzątek. Gotujemy na półtwardo. W rondelku roztapiamy masło. Do roztopionego masła dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, na gładką zasmażkę. Podsmażamy parę sekund cały czas mieszając. Do zasmażki stopniowo wlewamy letnie mleko i energicznie mieszamy. Najlepiej robić to przy użyciu ręcznej trzepaczki. Po dodaniu mleka, zmniejszamy gaz i cały czas mieszając gotujemy, aż sos będzie jedwabiście gładki i zacznie gęstnieć. Ściągamy z ognia i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sosem polewamy ugotowane brokuły. Płatki migdałowe prażymy na suchej (najlepiej teflonowej) patelni, aż będą rumiane. Uprażonymi migdałami posypujemy brokuła w sosie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona32 27.02.2014 19:08
pyszota:) dobre
pestka 19.04.2013 12:02
bardzo dobre danie
rjustysia 27.09.2012 10:33
Chętnie sama przygotuję tak podany brokuł :)
Anna152 24.09.2012 09:56
mniam
babajaga1969 12.09.2012 19:01
pycha-serek i brokułek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak