Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Sznycle z indyka z duszonymi warzywami i gładkim puree

5.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko
1 szt
mąka pszenna
1 szklanka
mleko
1 szklanka
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat
Bułka tarta klasyczna Prymat
2 łyżki
rozmaryn
1 łyżeczka
papryka czerwona
0,5 szt
cebulka
2 szt
pomidor
1 szt
brokuł
0,5 szklanki
rodzynki
1 łyżeczka
ziemniaki
0,3 kg
masło
3 łyżki
śmietana
1 łyżka
tymianek
1 łyżeczka
indyk
4 sznycel

Przepis i sposób przygotowania na: Sznycle z indyka z duszonymi warzywami i gładkim puree

Warzywa kroimy- paprykę w paski, cebulkę w grubsze piórka, pomidor w drobną kostkę a brokuła kroimy dosyć drobno, żeby jego objętość była mniej więcej równa połowie szklanki.

W małym garnuszku gotujemy szklankę bulionu- może być z kostki- i dorzucamy do niego cebulkę.

W międzyczasie gotujemy ziemniaki do miękkości.

Kiedy cebula w rondelku będzie już miękka a bulion odparuje, dorzucamy pomidora i paprykę oraz łyżkę ostrej papryki i łyżeczkę chilli.

Na talerzyku bełtamy jajko, na drugim mieszamy mąkę, bułkę tartą, paprykę słodką i rozmaryn. Na osobnym wylewamy mleko. Panierujemy sznycle- jajko-mleko-mąka. Smażymy na kilku łyżkach oleju do zezlocenia panierki z obu stron.

Ziemniaki odcedzamy i dodajemy masło i śmietanę, rozcieramy na gładką masę blenderem. Doprawiamy do smaku, dodajemy ewentualnie jeszcze masła lub śmietany i dorzucamy tymianek, blendujemy i gotowe.

Na chwilę przed podaniem do warzyw dorzucamy brokuł i rodzynki oraz łyżkę ostrego sosu chilli.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak