Przepis i sposób przygotowania na: Sznycle z indyka z duszonymi warzywami i gładkim puree
W małym garnuszku gotujemy szklankę bulionu- może być z kostki- i dorzucamy do niego cebulkę.
W międzyczasie gotujemy ziemniaki do miękkości.
Kiedy cebula w rondelku będzie już miękka a bulion odparuje, dorzucamy pomidora i paprykę oraz łyżkę ostrej papryki i łyżeczkę chilli.
Na talerzyku bełtamy jajko, na drugim mieszamy mąkę, bułkę tartą, paprykę słodką i rozmaryn. Na osobnym wylewamy mleko. Panierujemy sznycle- jajko-mleko-mąka. Smażymy na kilku łyżkach oleju do zezlocenia panierki z obu stron.
Ziemniaki odcedzamy i dodajemy masło i śmietanę, rozcieramy na gładką masę blenderem. Doprawiamy do smaku, dodajemy ewentualnie jeszcze masła lub śmietany i dorzucamy tymianek, blendujemy i gotowe.
Na chwilę przed podaniem do warzyw dorzucamy brokuł i rodzynki oraz łyżkę ostrego sosu chilli.