Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Bigos ze śliwkami i grzybami

5.0
(22)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona
1 1/2 kilogram
łopatka bez kości
800 gram
kiełbasa podwawelska
500 gram
boczek wędzony
200 gram
cebula
2 sztuka
cukier
1 łyżeczka
grzyby suszone
1/2 szklanka
olej
1 łyżka
koncentrat pomidorowy
2 łyżeczka
śliwki suszone
10 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat
3 sztuka
Sklep Prymat
ziele angielskie
3 sztuka
Sklep Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
4 sztuka
Sklep Prymat
Owoc jałowca cały Prymat
5 sztuka
Kminek mielony Prymat
1 łyżeczka
majeranek
2 łyżka
Sklep Prymat
sól
1 łyżka
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos ze śliwkami i grzybami

Kapustę przepłukać. Odcisnąć z wody i pokroić na drobne kawałki. Włożyć do garnka i podlać wody. Dodać liście, ziela, pieprz, owoce jałowca, oraz pokrojone w paski namoczone grzyby. Podlać wodą z grzybów i gotować na średnim ogniu. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim posiekaną w kostkę cebulę oprószoną solą i cukrem. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone w paski lub kostkę mięso z łopatki, doprawić solą, pieprzem i chwilę smażyć. Kiedy mięso będzie już lekko brązowe dodać pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę pokrojoną w talarki. Smażyć wszystko do przypieczenia. Upieczone mięsa dodać do kapusty. Śliwki pokroić na paski i dorzucić do kapusty. Wszystko dobrze wymieszać i doprawić do smak majerankiem i solą lub jarzynką. Gotować na średnim ogniu przez około 2,5 godziny mieszając co jakiś czas. Pod koniec gotowania dodać koncentrat i wymieszać. Chwilę podgotować. Po ugotowaniu bigos wystudzić i schować do lodówki. Przez kolejne dwa dni gotować na małym gazie przez około 1 godziny. Najlepiej smakuje w trzecim dniu po przyrządzeniu. Podawać z pieczywem lub gniecionymi ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 01.01.2017 14:22
Bardzo dobry
ben-ka 30.11.2015 09:58
Też bym się poczęstowała.
Grazyna0211 17.09.2015 20:57
smaczny bigos

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak