Śliwki zapiekane pod cynamonową kruszonką z płatków owsianych

Śliwki zapiekane pod cynamonową kruszonką z płatków owsianych

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki węgierki

    1 kg
  • cukier

    5 łyżek
  • mąka

    3 łyżki
  • cynamon

    3/4 łyżeczki
  • imbir

    1/4 łyżeczki
  • kruszonka

  • mąka

    60 g
  • cukier

    90 g
  • płatki owsiane

    75 g
  • masło

    70 g
  • cynamon

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Śliwki zapiekane pod cynamonową kruszonką z płatków owsianych
Formę smarujemy masłem. Do miski wkładamy cukier, mąkę, cynamon i imbir i mieszamy.
Krok 2 - Śliwki zapiekane pod cynamonową kruszonką z płatków owsianych
Śliwki myjemy i kroimy na cztery części, usuwamy pestkę. Do miski przekładamy śliwki i je obtaczamy.
Krok 3 - Śliwki zapiekane pod cynamonową kruszonką z płatków owsianych
Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę. Wszystko wkładamy do miski i rozcieramy między palcami, aż powstaną niewielkie grudki.
Krok 4 - Śliwki zapiekane pod cynamonową kruszonką z płatków owsianych
Obtoczone śliwki przekładamy do naczynia do zapiekania.
Krok 5 - Śliwki zapiekane pod cynamonową kruszonką z płatków owsianych
Śliwki posypujemy dokładnie kruszonką. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni. Śliwki pieczemy około 40 minut, do momentu aż kruszonka się zarumieni i owoce zmiękną (śliwki będą bulgotały).
Krok 6 - Śliwki zapiekane pod cynamonową kruszonką z płatków owsianych
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Renata22

28.12.2012 14:10
Ale rewelacja!;)

czekoladka_m

08.12.2012 20:13
Ale pysznie wygląda:)

Beatris

19.09.2012 14:21
Bardzo lubię owoce zapiekane pod kruszonką.

sylwia / sytofala

19.09.2012 09:00
czuję zapach w powietrzu

goofy9

12.09.2012 20:04
wygląda pysznie

andrzej10

11.09.2012 16:07
ciekawe

Anna133

11.09.2012 15:52
ciekawe jak to smakuje ?

PaniMISIOWA

10.09.2012 16:25
apetyczne

Betka

10.09.2012 08:51
ekstra;)

irenka

09.09.2012 21:24
pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat