Przekładana kostka cappuccino

Przekładana kostka cappuccino

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • BISZKOPT CIEMNY
  • jajka

    4 sztuki
  • sól

    szczypta
  • cukier

    1/3 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • kakao

    2 łyżeczki
  • mąka

    3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    0,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • BISZKOPT JASNY
  • jajka

    3 sztuki
  • cukier

    0,5 szklanki
  • sól

    szczypta
  • mąka

    0,5 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • NAPAR KAWOWY
  • woda

    1 szklanka
  • kawa rozpuszczalna

    4 łyżki
  • cukier puder

    4 łyżeczki
  • amaretto

    2 łyżki
  • KREM
  • śmietana kremowa 30% lub 36%

    1 litr
  • cukier

    4 łyżki
  • śmietan fix

    1 opakowanie
  • kakao

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przekładana kostka cappuccino
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Ubijamy do pozbycia się kryształków cukru - polecam cukier drobny. Na koniec dodajemy po jednym żółtku i jeszcze chwilkę miksujemy. Mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do miski i delikatnie mieszamy z pianą z białek.
Krok 2 - Przekładana kostka cappuccino
Gotowe ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 25 min w temp. 180'C. Gotowy biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia. Przygotowujemy drugi biszkopt tym razem jasny. Czynność więc powtarzamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Ubijamy do pozbycia się kryształków cukru - polecam cukier drobny. Na koniec dodajemy po jednym żółtku i jeszcze chwilkę miksujemy. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy do miski i delikatnie mieszamy z pianą z białek. Gotowe ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 25 min w temp. 180'C. Pozostawiamy do przestygnięcia. Ciemny biszkopt kroimy wzdłuż na dwa płaty ciasta i kropimy spirytusem.
Krok 3 - Przekładana kostka cappuccino
Wrzącą wodę wlewamy do miseczki dodajemy kawę rozpuszczalną oraz cukier puder i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy likier amaretto i ponownie mieszamy.
Krok 4 - Przekładana kostka cappuccino
Gotową kawą nasączamy biszkopt jasny.
Krok 5 - Przekładana kostka cappuccino
Śmietanę 30% ubijamy na niskich obrotach, aż będzie sztywna, pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz śmietan - fix.
Krok 6 - Przekładana kostka cappuccino
Składamy ciasto: Płat biszkopta kakaowego, 1/3 kremu śmietankowego, biszkopt jasny nasączony kawą oraz ponownie 1/3 kremu i przykrywamy kolejnym płatem kakaowym oraz pozostałym kremem. Całość posypujemy kakao do smaku. Ciasto schładzamy ok 4h. Smacznego !!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (138)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

25.01.2017 14:30
Pyszne i kuszące ciastko;)

Edith85

17.08.2016 09:53
Fajne ciacho

sezamek

14.08.2016 16:06
pyszne ciacho

joannaa24

04.03.2016 16:12
Pyszne ciasto

Grazyna0211

13.12.2015 17:19
pyszne ciasto

Malgorzata549

15.07.2015 10:38
pyszny deser

Ada-Gaba

16.06.2015 17:34
fajny przepis

ben-ka

30.10.2014 08:15
Bardzo apetyczne ciasto.

IZABELA29

08.10.2014 12:10
pyszne ciasto nie tylko do kawki

Grażyna13

06.10.2014 20:01
Podoba mi się :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat