Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki z domowym kwaśnym mlekiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko 1 szklanka
ziemniaki 4 sztuki
olej 2 łyżki
boczek 25 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki z domowym kwaśnym mlekiem

Mleko prosto od krowy wlałam do szklanki i zostawiłam w najcieplejszym miejscu na noc. Dwa dni później mleko już stało się kwaśne-tworząc maślankę.
Surowe ziemniaki obrałam,umyłam i całe zalałam wodą. Posoliłam.Gotowałam 20 minut do miękkości.Po tym czasie odcedziłam z wody i utłukłam . Wyłożyłam na talerz.
Surowy boczek pokroiłam w kosteczkę i usmażyłam na skwarki na patelni z dwoma łyżkami oleju.
Ostatnim etapem ziemniaczki polałam skwarkami i zalałam kwaśnym mlekiem. Gotowe

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 24.09.2012 13:46
kwasne mleko lubię ale zawsze podaję oddzielnie a maslanka powstaje podczas obróbki kwasnego mleka na masło.........
Ewa104 03.09.2012 21:58
Po pierwsze ziemniaki raczej gotuje się ok.30 minut.Ale pomijając to mleko kwaśne nie tworzy maślanki.Czy Ty wiesz,co to jest maślanka i jak się ją robi,albo jak smakuje?
malinka18 03.09.2012 16:17
ja również podaję mleko osobno w kubeczku,a ziemniaki z podsmażoną cebulką lub koperkiem ale nie tłuczone a młode ugotowane i polane masełkiem lub podsmażone...
1j1o1l1a1 03.09.2012 13:49
Mleko kwasne do ziemniakow podaje osobno, nie polewam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak