Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Bananowiec :)

5.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

galaretki cytrynowe
2 szt.
biszkopty okrągłe
1 opak.
masło
15 dag
żółtko jajek
2 szt.
cukier puder
0,5 szkl.
cukier waniliowy
1 opak.
Sklep Prymat
banan
5 szt.
galaretka pomarańczowa
1 szt.
woda
4 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Bananowiec :)

Kroki postępowania

1
Spód tortownicy (Średniej wielkości) smarujemy margaryną i kładziemy folię aluminiową . Potem układamy dokładnie jeden obok drugiego biszkopty. Biszkopty by nie były suche można namoczyć w ponczu.
Krok 1 - Bananowiec  :) foto
2
Obieramy 4 banany( końcówki odkrawamy) I ścieramy na tarce o dużych oczkach lub miksujemy w blenderze. 2 Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 2 szklankach wody, studzimy. Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy również w dwóch szklankach wody . Przy czym pomarańczową rozpuszczamy gdy cytrynowa zacznie tężeć.
Krok 2 - Bananowiec  :) foto
3
Żółtka utrzeć z masłem , cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Do masy dodajemy banany i powoli miksujemy.
Krok 3 - Bananowiec  :) foto
4
Do masy bananowej dodajemy tężejące galaretki cytrynowe. I dokładnie miksujemy ok. 4 minut. Masą bananową zalewamy biszkopty. wierz możemy udekorować plastrami pozostałego jednego banana. Chłodzimy do póki galaretka pomarańczowa nie zacznie tężeć.
Krok 4 - Bananowiec  :) foto
5
Galaretkę wylewamy na banany i całe ciasto chłodzimy w lodówce ok. 1.5-2 godziny.


Smacznego ;)
Krok 5 - Bananowiec  :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak