Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z jagodami na kawowym brownie
Masa serowa: żółtka utrzeć z cukrem niemal do białości. Ucierając mieszadłem miksera na wolnych obrotach dodawać kolejne składniki – przygotowany twaróg, ubitą na sztywno śmietanę, proszek budyniowy, sok wyciśnięty z limonki i na samym końcu pianę ubitą z białek. Gładką masę serową wyłożyć na podpieczony spód. Formę z ciastem wstawić do większej formy do pieczenia, do której należy wlać wrzącą wodę w takiej ilości, aby mniejsza forma była w niej zanurzona do połowy. Umieścić w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C. Piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec 80 minut.
Połowę jagód rozgnieść z 30 g cukru. Przetrzeć przez sito. Sernik delikatnie wyjąć z piekarnika. Na wierzchu ciasto zrobić nacięcia przy użyciu noża i umieścić w nich przecier jagodowy. Ponownie wstawić do piekarnika na 10 minut, nie zmieniając temperatury. Po tym czasie sernik wyjąć i dobrze ostudzić.
Śmietanę ubić na sztywno z pozostałym cukrem pudrem. Rozsmarować na wierzchu ciasta, posypać jagodami i oprószyć czekoladą w proszku. Schłodzić w lodówce.