Sernik z jagodami na kawowym brownie

Sernik z jagodami na kawowym brownie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Kawowe brownie:

  • czekolada gorzka

    80 g
  • masło

    70 g
  • mąka pszenna

    60 g
  • cukier drobny

    60 g
  • espresso

    50 ml
  • likier kawowy

    1 łyżka
  • jajo

    2 szt.
  • Serowa masa:

  • cukier drobny

    200 g
  • śmietana 30%

    300 ml
  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
  • sok wyciśnięty z limonki

  • Składniki dodatkowe:

  • jagody

    200 g
  • cukier puder

    70 g
  • śmietana 30%

    150 ml
  • czekolada w proszku

    2 łyżki
  • jaja

    5 (osobno żółtka i białka)
  • twaróg

    700 (półtłusty)
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kawowe brownie: z podanych składników przygotować kawowe brownies. W garnuszku umieścić gorzką czekoladę połamaną na kawałki i espresso. Podgrzewać do czasu, aż składniki się połączą (nie gotować). Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać roztrzepane jajka, mąkę pszenną, czekoladowe espresso oraz likier kawowy. Połączyć składniki delikatnie mieszając. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam formy w kształcie kwadratu o boku około 25 cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C na 8 minut. Ostudzić.

Masa serowa: żółtka utrzeć z cukrem niemal do białości. Ucierając mieszadłem miksera na wolnych obrotach dodawać kolejne składniki – przygotowany twaróg, ubitą na sztywno śmietanę, proszek budyniowy, sok wyciśnięty z limonki i na samym końcu pianę ubitą z białek. Gładką masę serową wyłożyć na podpieczony spód. Formę z ciastem wstawić do większej formy do pieczenia, do której należy wlać wrzącą wodę w takiej ilości, aby mniejsza forma była w niej zanurzona do połowy. Umieścić w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C. Piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec 80 minut.

Połowę jagód rozgnieść z 30 g cukru. Przetrzeć przez sito. Sernik delikatnie wyjąć z piekarnika. Na wierzchu ciasto zrobić nacięcia przy użyciu noża i umieścić w nich przecier jagodowy. Ponownie wstawić do piekarnika na 10 minut, nie zmieniając temperatury. Po tym czasie sernik wyjąć i dobrze ostudzić.

Śmietanę ubić na sztywno z pozostałym cukrem pudrem. Rozsmarować na wierzchu ciasta, posypać jagodami i oprószyć czekoladą w proszku. Schłodzić w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ben-ka

23.06.2017 11:27
Rewelacja, aż ślinka cieknie....

IZABELA29

16.11.2016 20:59
Cudny serniczek

Asik32

16.11.2016 12:53
smaczny placek

Ada-Gaba

08.05.2016 19:47
super serniczek

Klausia

04.10.2014 16:49
wygląda cudnie :)

Klausia

19.05.2014 09:22
super się prezentuje :)

Kejti

02.03.2014 22:45
Pięknie się prezentuje i na pewno jest równie smaczny :-)

probofka

09.01.2014 15:11
ehhhh żal że nie mogę spróbować

babeczka007

10.08.2013 23:36
Rewelacja ;)

misia53

26.06.2013 09:23
przepysznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat