boczek zapiekany z ziemniakami

boczek zapiekany z ziemniakami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki młode

    1,5 kg
  • śmietana

  • sól, pieprz

  • bulion

    1/2 szklanki
  • boczek wędzony

    50 plastry
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

ziemniaki obrać i pokroić w plastry o grubości 1 cm,zalać wrzącą wodą i gotować 8 min.odcedzić.boczek pokroić w cienkie plasterki.naczynie do zapiekania wysmarować olejem,ułożyć ziemniaki,doprawić solą i pieprzem,na nich kłaść plastry boczków,znów ziemniaki i ponownie boczek.ostatnią warstwą powinien być boczek.bulion warzywny wymieszać ze śmietaną,zalać zapiekankę.piec pod przykryciem ok.30 min w tem do 180*c.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat