Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jogurtowiec truskawkowy na kawowym spodzie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 szkl
kakao 1 łyzka
cukier 2 łyżki
olej 4 łyżki
woda gazowana 1/4 szkl
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
jogurt naturalny 400 ml
galaretka truskawkowa 1 szt
truskawki 1/2 szkl
kawa 1 (mielona)

Przepis i sposób przygotowania na: Jogurtowiec truskawkowy na kawowym spodzie

Jeżeli chcemy zrobić to ciasto w miarę szybko, najlepiej zacząć od rozpuszczenia galaretki z dodatkiem żelatyny w szklance wrzątku. Niech sobie powoli stygnie i tężeje, pamiętajmy tylko, żeby ją często mieszać, by galaretka nie ustała się na dnie. Potem przesypujemy cukrem umyte i obrane truskawki.
Ciasto robi się błyskawicznie – suche składniki wsypujemy do miski i mieszając łyżką lub widelcem dodajemy olej i wodę gazowaną. Powinno mieć konsystencję gęstego naleśnikowego , w razie potrzeby dolewamy wody lub dosypujemy mąki.
Wkładamy do mikrofalówki , na 600 W na 8-10 minut, w razie potrzeby dodajemy jeszcze minutę. Wyjmujemy żeby ostygło, zostawiamy w tym samym naczyniu, w którym robiliśmy.
Miksujemy truskawki.
Gdy galaretka zaczyna tężeć, ubijamy jogurt z cukrem-pudrem, dodajemy zmiksowane owoce i potem, miksując na najmniejszych obrotach lub mieszając – galaretkę. Chwilę ją zostawiamy, żeby zaczęła się wiązać – wystarczy kilka minut. Potem wylewamy ją na przestudzony kawowy spód i wstawiamy do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 06.07.2013 20:09
bardzo dobre ciasto
jeta72 23.05.2013 08:43
ale pychotka :-)
Wacław 13.11.2012 10:04
pyszne ciacho !!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak