Zapiekanka serowa z cukinia

Zapiekanka serowa z cukinia

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser bialy mielony

    250 g
  • ser feta

    150 g
  • jaja

    4 sredniej wielkosci
  • pomidory

    3
  • cebula

    2
  • czosnek

    1-2 zabki
  • cukier

    1 lyzeczka
  • sól, pieprz, papryka czerwona ( niepelna lyzeczka), curry, Przyprawa uniwersalna kucharek., mielona kolendra, czosnek granulow

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Natke pluczemy zimna woda, odcinamy lodyzki, osuszamy i siekamy na drobno, Jaja miksujemy dodajac po trosze serek, doprawiamy papryka, sola i pieprzem - mozna dodac ziola, np oregano lub bazylie. Warzywa obieramy i myjemy, pomidory sparzamy i obieramy ze skorki. Cukinie i pomidory kroimy w kosteczke, papryke w paseczki, cebule w piorka, czosnek przeciskamy przez praske. Fete kroimy w kosteczke. Na patelni rozgrzewamy oliwe i wrzucamy cebule, smazymy przez ok 2 minuty i wrzucamy papryke, dodajemy szczypte cukru i soli. Gdy cebula sie zeszkli, wrzucamy cukinie, czosnek oraz przyprawy - po szczypcie, do smaku. Smazymy na niewielkim ogniu, ciagle mieszajac, przez ukolo 8-10 min. Nastepnie pozostawiamy warzywa do przestygniecia, po czym zlewamy nadmiar tluszczu. Mieszamy usmazone i ostudzone warzywa, dodajemy ser feta, pomidory, natke i mase jajeczno-serowa. Naczynie do zapiekania, smarujemy tluszczem i posypujemy tarta bulka. Wstawiamy forme z ciastem do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok 30-35 minut w 190-200 stopniach. Mozna dodatkowo dodac starkowany, zolty ser - dodalam niewielka garsc Emmentalera. Smakuje zarowno na cieplo, jak i na zimno.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Wiesława1

06.02.2012 16:45
super

Izka192

07.05.2011 16:51
super pomysł,głosik:)

agnieszka189

18.02.2011 13:43
ale ładna

Jolanta40

24.01.2011 12:59
świetny pomysł

zeppos

02.10.2010 22:21
musi byc smaczne:)

SmacznaPyza

05.09.2010 19:15
wieniec wytrawny - bardzo mi się podoba :-)

wedith1

12.07.2010 19:54
Przecudnie wygląda!!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat