Przepis i sposób przygotowania na: letnia sałatka z młodych ziemniaków, fasolki szparagowej, pomidorków i in.
Młode ziemniaki ugotować na parze w skórce, po przestygnięciu obrać. Fasolkę ugotować na miękko na parze, odstawić do wystygnięcia. Ziemniaki pokroić w kostkę około 1 cm, fasolkę pokroić w podobnym rozmiarze. Wsypać do miski. Następnie pokroić w kostkę ogórki, cebulę i jabłko bez skórki i gniazd nasiennych. Pomidorki przekroić, a szczypior pokroić i dodać do reszty warzyw. Jogurt wymieszać z majonezem, musztardą, chrzanem i poszatkowanymi ziołami (bazylia, pietruszka, tymianek). Dodać do sosu. Sos wlać do sałatki dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na parę godzin aby się przegryzła. Smacznego.