Przepis i sposób przygotowania na: Tort z truskawkową bitą śmietaną
Oczyszczone truskawki opłukać i osuszyc. Dodać cukier oraz likier i odstawić do schłodzenia.
# 2
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. 1/2 l kremówki dokładnie ubić. Najładniejsze truskawki odłożyc do przybrania resztę zetrzeć w mikserze.
# 3
żelatynę podgrzewać, stale mieszając aż się rozpuści. Dodać puree truskawkowe, chwilę chłodzić.
# 4
Do formy tortowej włożyć spód biszkoptowy. Boki formy wysmarować tłuszczem i wyłożyć pergaminem. Puree truskawkowe wymieszać z bitą śmietaną. Otrzymany krem nałożyć na spód biszkoptowy i docisnąć drugim biszkoptem.
# 5
Tort schłodzić. Wyjąć z formy, posmarować i przybrać bitą śmietaną z dodatkiem cukru waniliowego oraz połówkami truskawek. Powierzchnię posypać orzeszkami pistacjowymi.