Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórkowa sałatka szwedzka - na zimę

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 2 kg
sól 1 łyżka
cukier 3 łyżki
ocet 0,5 szklanki
olej 0,5 szklanki
pieprz mielony 1 łyżeczka
zielona pietruszka
koperek

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórkowa sałatka szwedzka - na zimę

Ogórki wraz ze skórką kroimy w plastry.
Pietruszkę i koperek kroimy na drobno.
Do pietruszki i koperku dodajemy pokrojone ogórki, 1 łyżkę soli, 3 łyżki cukru, pół szklanki octu, pół szklanki oleju, łyżeczkę pieprzu i wszystko mieszamy i odstawiamy na około 3 godziny. Co jakiś czas sałatkę należy przemieszać.
Po upływie czasu sałatkę wkładamy do słoików i dolewamy zalewę, która powstała.
Słoiki należy dobrze zakręcić i gotować w garnku z wodą przez około 10 minut.Ugotowane słoiki odstawiamy do wystygnięcia.
Sałatka na zimę gotowa.
Smacznego !!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 01.09.2012 09:43
pycha
pacpaw 11.08.2012 10:53
e tam na zimę. na zakąskę może iść :o)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak