Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie z kremem budyniowo-serowym
~~~~~~
Mąkę, sól i cukier puder wsypać do miski.
W garnku zagotować wodę z mlekiem i masłem, aż masło się rozpuści.
Do wrzącego płynu wsypać sypką mieszankę i szybko mieszać drewnianą łyżką, aż powstanie duża klucha, która ładnie odejdzie od brzegów garnka.
Odstawić do ostygnięcia na ok.15-20 minut.
Garnek ponownie postawić na gazie i dodać roztrzepane jajka - mieszać (drewnianą łyżką lub mikserem), aż jajka się połączą z masą.
Zdjać z ognia i energicznie mieszać, aby ciasto napowietrzyć.
Przygotować dużą blachę, natłuścić i wyciskać ciasto za pomocą rękawa cukierniczego z dpowiednią końcówką w
ozdobne rozetki - w odpowiednio dużych odstępach, bo ciasto puchnie w czasie pieczenia.
Wstawić do gorącego piekarnika i piec 10 minut w temp. 220*C, a następne zmniejszyć temperaturę do 180-190*C i dopiekać kolejne 15-20 minut.
KREM:
~~~~~
Ugotować klasyczny budyń na mniejszej ilości mleka i pozostawić do zupełnego ostygnięcia - schłodzić w lodówce.
Śmietanę schłodzić i ubić na sztywno.
Twarożek utrzeć z cukrem pudrem oraz ekstraktem waniliowym, stopniowo dodawać zimny budyń, a na końcu połączyć masę z bitą śmietanką.
Gotowe ptysie ułożyć na kratce i pozostawić do zupełnego ostygnięcia - najlepiej na całą noc.
Ostudzone przekroić w poprzek i faszerować przygotowanym kremem.
Posypać cukrem pudrem.