Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z bobu, ziemniaków i szynki serano
Ziemniaki dokładnie wyszorować i ugotować w mundurkach tak by były jeszcze jędrne, ostudzić i obrać z łupin. Bób umyć i ugotować w osolonym wrzątku, do którego dodać także 1 łyżeczkę cukru. Bób gotować około 10 minut, uważając by go nie rozgotować, obrać z łupinek.
Na półmisku układamy ziemniaki pokrojone w kostkę, bób, paprykę pokrojoną w kosteczkę lub paseczki, cebulę w krążki, które rozdzielić oraz szynkę serano pociętą w paseczki. Możemy użyć do tego kuchennych nożyczek.
Przygotowujemy dressing: musztardę połączyć z oliwą i sokiem z cytryny, dodać zmiażdżony czosnek i listki oberwane z tymianku, doprawić cukrem, solą i pieprzem grubo mielonym - ja utłukłam pieprz w moździerzu. Przygotowanym dressingiem polewamy sałatkę i posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem. Schłodzić przed podaniem. Smacznego!