Soczewice zalac woda i zostawic na co najmniej 20min. Po upływie czasu, wypłukać ziarna kilkakrotnie, az woda będzie czysta. W duzym garnku zagotowac wode, posolic i wsypac ok. 2 lyzek kucharka. Wrzucic mieso (można pokrojoic na mniejsze porcje), gotowac ok. 10-15 min. Wszystkie warzywa obrac i umyc. Cebule, papryke i ziemniaki pokroic w kostke. Pietruszke, cukinie marchew, selera oraz pora pokroic w plastry lub pólplastry. Zabek pokroic drobno w kosteczke. Do gotującej wody z miesem wrzucamy lisc laurowy, papryke w proszku, pieprz ziolowy i czarny mielony oraz warzywa: cebule, marchew, pietruszke, papryke i gotujemy ok. 10 min, po czym wrzucamy ziemniaki, cukinie, seler oraz odsaczona soczewice – gotujemy ok. 10 min, po czym wrzucamy pora, czosnek i dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy i gotujemy jeszcze ok. 5 minut i gotowe. Zupka jest pyszna.