Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś z morelami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z łososia 300 g
morele 1/2 kg
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 2 łyżeczki
olej
sos
pomarańcza 1 sztuka
lekko solone masło 50 g
płatki chili 1 szczypta
cukier trzcinowy 1 łyżka
anyż 1/2 łyżeczki
imbir starty 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś z morelami

Kroki postępowania

1
Z umytej i sparzonej pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Sok przelewamy do rondelka, dodajemy skórkę, cukier, imbir, chili i anyż. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy masło pokrojone w kostkę. Sos podgrzewamy, ciągle mieszając, aż do uzyskania aksamitnej konsystencji.
Krok 1 - Łosoś z morelami foto
2
Łososia kroimy na 3 kawałki. Każdy z nich posypujemy pieprzem cytrynowym. Morele przekrajamy na pół i usuwamy z nich pestki.
Patelnię grillową smarujemy odrobiną oleju i kładziemy łososia i morele.
Krok 2 - Łosoś z morelami foto
3
Włączamy gaz i po jakiś 10 minutach morele i rybę odwracamy na drugą stronę. Smażymy jeszcze przez ok. 5 minut.
Krok 3 - Łosoś z morelami foto
4
Łososia podajemy z morelami, ciepłym sosem i ryżem ugotowanym na sypko.
Krok 4 - Łosoś z morelami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marines27 13.10.2012 21:29
wygląda smakowicie
Betka 28.08.2012 22:52
mniammm;)
Andysz 28.08.2012 22:48
pycha;)
wedith1 11.08.2012 10:07
Podoba mi się połączenie łososia z morelami, chętnie wypróbuję :)
Dorota76 04.08.2012 21:16
arcydzieło
Rafał10 04.08.2012 16:36
SUPER PRZEPIS!!!! W najbliższej przyszłości na pewno zrobię łososia w ten sposób :)
Aleksandraa 04.08.2012 15:40
ekstra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak