udka z kurczak z rozmarynem i wanilią

udka z kurczak z rozmarynem i wanilią

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurzych udek

    8 szt
  • oliwy z oliwek

    4 łyżki
  • cebule

    2 szt
  • marchewka

    2 szt
  • wino białe wytrawne

    1 butelka
  • laska wanili

    1 szt
  • rozmaryn

    1 doniczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wytnij kości z udek. Najlepiej, gdyby udka zostały w 1 części, ale nic się nie stanie jak skończy się to inaczej. Podgrzej głęboką patelnię na średnim ogniu. Dodaj oliwę, a kiedy się rozgrzeje dodaj zarówno mięso, jak i kości i obsmaż je ze wszystkich stron. Smaż aż wszystkie kawałki będą złoto-brązowe, a następnie zmniejsz ogień. Wyjmij mięso i kości i odstaw na bok. Dodaj na patelnię cebulę i marchewkę i podsmaż przez kilka minut. Postaraj się uwolnić wszystkie przysmażone kawałki mięsa. Dodaj do patelni mięso oraz kości. . Przetnij wzdłuż laskę wanilii i wyskrob ziarenka. Pokrój pustą laskę na kawałki i dodaje ją razem z ziarenkami i liśćmi rozmarynu do patelni. Podgrzej aż pojawią się bąbelki i przykryj szczelną pokrywką. Gotuj na średnim ogniu, aż mięso będzie miękkie, czyli jakieś 45 minut. Zdejmij pokrywkę, usuń i wyrzuć kości, które już spełniły swoje zadanie. Zwiększ ogień i pogotuj chwilę, aż sos w patelni zgęstnieje. Spróbuj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj od razu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Dorota71

22.08.2010 18:28
mniam mniam

buksiak12

22.08.2010 18:20
super przepis

Emilia22

22.08.2010 17:36
pewnie niebo w gębie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat